هاست یا میزبان اصطلاحی است که برای طراحی وب سایت زیاد به کار میرود. اگر این روزها قصد راه اندازی وب سایت داشته باشید، حتماً زیاد با این اصطلاح روبرو شدهاید.
هاست به خدماتی گفته میشود، که امکان قراردادن اطلاعات وب سایت را بر روی فضای اینترنت فراهم میکند. اگر هاست وب سایت شما مناسب نباشد، مشکلات متعددی برای بارگذاری وب سایت ایجاد خواهد شد.
در این مقاله قصد داریم در مورد هاست و کاربردهای آن با شما صحبت کنیم. اما قبل از پرداختن به این موضوع لازم است ، یک تعریف مقدماتی در مورد سرور بدانید.
سرور چیست؟
اگر بخواهیم یک تعریف ساده از سرور ارائه دهیم، میتوان گفت که سرور یک کامپیوتر همیشه روشن و متصل به اینترنت است که شامل بخشهای مختلف مانند رم، فضای ذخیره سازی، پردازنده و… است. این سیستم بخشهای خود را برای سرویس گیرندههای داخل شبکه آماده میکند.
البته تعریف سرور در مباحث مربوط به شبکه کمی متفاوت است.
هاست چیست و چه کاربری دارد؟
وب هاستینگ یا میزبانی وب، خدمات آنلاینی است که امکان قرار دادن اطلاعات وب سایت را بر روی فضای اینترنت برای شما فراهم میکند.
به این ترتیب هر کسی که دسترسی به اینترنت داشته باشد، میتواند اطلاعات بارگذاری شده توسط شما را مشاهده کند. خدمات هاست از یک ارائه دهنده میزبانی وب دریافت میشود.
از نظر تئوری شما میتوانید از طریق یک سرور واقعی مثل یک کامپیوتر شخصی در منزل خود از اطلاعات وب سایتتان میزبانی کنید. اما در عمل انجام چنین کاری بسیار دشوار است. به همین علت وب سایتهای ایجاد شده همیشه از یک ارائه دهنده خدمات هاست استفاده میکنند.
هاست چگونه کار میکند؟
هاست(host)، در زبان انگلیسی به معنی میزبان است و در واقع به بخشی از سرور گفته میشود. یک سرور به چندین بخش مجازی تقسیم میشود که هر بخش آن را هاست مینامند. هر بخش برای میزبانی از یک وب سایت مشخص در نظر گرفته شده است.
منظور از خدمات هاست، خدماتی است که توسط شرکتهای مشخص برای میزبانی وب سایت شما بر روی اینترنت ارائه میشود. در واقع شما پس از انتخاب یک نام دامنه، طراحی قالب وب سایت و ثبت نام در یک برنامه هاست مشخص، میتوانید وب سایت خود را بر روی اینترنت بارگذاری کنید.
شرکتهای ارائه دهنده خدمات هاست این اطمینان را به شما میدهند که اطلاعات بارگذاری شده بر روی اینترنت توسط شما، قابل دسترسی هستند. علاوه بر این، هاست وظیفه دارد تا از پایگاه دادههای شما و تمام فایلهایی که روی سرور ذخیره کردهاید، محافظت کند و از هرگونه نقص امنیتی جلوگیری نماید.
برای انتخاب هاست باید مشخص کنید که وب سایت شما قرار است چه حجمی از اطلاعات را بر روی فضای اینترنت قرار دهد. وابسته به میزان پهنای باند، مقدار فضای میزبانی و مقدار رم وب سایت، شما باید یک هاست با ویژگیهای مشخص از شرکتهای هاستینگ اجاره کنید. به این ترتیب بخشی از منابع یک سرور به شما اختصاص مییابد و شما میتوانید اطلاعات و فایلهای سایت خود را بر روی آن ذخیره کنید.
شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که چرا نمیتوانیم از کامپیوتر شخصی به عنوان هاست وب سایت استفاده کنیم. در بخش بعدی به پاسخ این سوال میپردازیم.
چرا سیستمهای شخصی هاست مناسبی نیستند؟
در ابتدای مقاله اشاره کردیم که هاست بخشی از سرور است و سرور نیز یک سیستم همیشه متصل به اینترنت است. اگر به هر دلیلی برای این سیستم مشکلی پیش بیاید، سایت شما از دسترس کاربران خارج میشود و دیگر کسی نمیتواند به مطالب وب سایت شما دسترسی داشته باشد.
تصور کنید که هاست وب سایت شما، کامپیوتر شخصی خانهتان باشد. ممکن است برق قطع شود، گاهی ممکن است در اتصال اینترنت دچار مشکل شوید، یا حتی دچار مشکلات درون سیستمی شوید. با بروز همهی این مشکلات، وب سایت شما از دسترس خارج میشود.
شرکتهای هاستینگ یک تیم کاردان ۲۴ ساعته دارند که مرتبا مشکلات احتمالی را رفع میکنند. به علاوه نرمافزارهایی بر روی سرورهای آنها نصب است تا از کارکرد درست تمام بخشها گزارش ارائه دهد. به این ترتیب در صورت بروز خطا فوراً این خطا شناسایی و رفع میشود.
علاوه بر این، تامین امنیت اطلاعات وب سایت از طریق هاست خانگی بسیار مشکل است. برای اینکه بتوانید در هاست خانگی این امنیت را تامین کنید، باید در مورد نرمافزارهای راه اندازی مدیریت و حفظ امنیت سرور آموزش دیده باشید. بنابراین اصلاً کار ساده ای نیست.
امیدواریم با ارائه این دلایل قانع شده باشید که هاستینگ کار هر کسی نیست و باید از شرکتهای هاستینگ کمک گرفت تا درگیر چنین مسائل پیچیده ای نشوید.