لولههای صنعتی لولههایی هستند که بسته به نوع صنایع جهت انتقال انواع گازها، مایعات و جامدات مورد استفاده قرار میگیرند و جنسی از فلز دارند که این لولهها با توجه به ضخامت، جنس، نوع اتصالات و کاربردشان انواع متفاوتی دارند. لولههای صنعتی در جنسهای چدن، مس، فولاد و … ساخته میشوند. لولههای فولادی به دلیل اینکه از ترکیب آهن و کربن و نیز در برخی مواقع در ترکیب با درصد کمی فلزات دیگر نظیر نیکل، کروم، آلومینیوم و … تهیه میشود، علاوه بر استحکام زیاد در برابر حرارت و گرما نیز مقاوم است که همین امر باعث کاربرد آنها در صنایع مختلف شده است.
لولههای صنعتی با پایه غیر آهنی
لولههای صنعتی با پایه غیر آهنی انواعی از لوله و اتصالات هستند که در تولید آنها از موادی غیر از آهن استفاده شده است. تنوع بالا، انعطاف پذیری مطلوب، قیمت مناسب، تعمیر آسان، رسانایی بالا، وزن سبک، نداشتن خاصیت آهنربایی از جمله خصوصیات بارز این نوع از لوله ها هستند. از این نوع لوله ها بیشتر در صنایع هوایی، صنایع الکترونیک و برق، تولید لوازم منزل و آشپزخانه، پوشش فلزات، مبدلهای حرارتی و … استفاده میشود. لوله های صنعتی غیرآهنی شامل انواع زیر هستند.
لوله مسی
لوله مسی جزو پرطرفدارترین انواع لوله و اتصالات است که یا کاملا از مس تهیه میشود و یا از مس به عنوان روکش برای لوله استفاده میکنند. مقاومت بالای لولههای مسی در برابر پوسیدگی، زنگزدگی، چکشخواری، رسانای جریان برق بودن و حرارت از مزایای مهم این نوع لوله ها محسوب میشود. خود لوله های مسی بر حسب نرم یا سخت بودن به انواع شاخه ای، کلافی، کویلی، مویی، تی.پی.سی، کارولیت و… تقسیم میشوند.
لوله روی
این فلز از کاربردی ترین فلزات در صنایع است که مقاومت بالایی در برابر زنگ زدگی دارد و معمولا به عنوان پوشش مورد استفاده قرار میگیرد.
لوله برنز
با ترکیب مس و قلع فلز برنز به دست میآید که از جمله مزایای مهم این آلیاژ مقاومت بسیار بالای آن در برابر حرارت است.
لوله قلع
قلع نیز یکی دیگر از فلزاتی است که در صنایع تولید لوله و اتصالات از آن استفاده میشود این فلز در برابر پوسیدگی مقاومت بالایی دارد و بسیار انعطافپذیر و نرم است.
لوله سرب
این فلز نیز نرم و حالتپذیر است و در اثر تماس با هوا به سرعت زنگ میزند.
لوله برنج
برنج از آن دسته فلزاتی است که در صنعت کاربرد زیادی دارد و رسانی بالایی دارد، در عین حال نیز دارای خاصیت چکشخواری مطلوبی است.
لوله نیکل
از ترکیب سولفید آهن و سیلیکات منیزیم میتوان به این فلز کارآمد دست یافت. رسانایی جریان الکتریسیته، مقاومت حرارتی بالا، مقاومت در برابر خوردگی و قابلیت چکش خواری از جمله مزایای این آلیاژ است.
لوله طلا و نقره
این دو نوع فلز نیز در صنعت تولید لوله و اتصالات کاربردهایی دارند. فلز طلا چکشخوار و انعطاف پذیر است، فلز نقره نیز نرم و رسانا است.
لولههای صنعتی با پایه آهنی
این نوع لولهها که پایه اساسی مواد آنها از نوع آهن است به موارد زیر تقسیم میشوند.
- لولههای فولادی آلیاژی: از این نوع لولهها در سیستمهای لولهکشی سیال با دمای بالا استفاده میکنند.
- لولههای فولادی زنگ نزن: این لولهها از مقاومت بالا در برابر دما و فشار برخوردارند و در دو نوع درزدار و بدون درز تولید میشوند. از دیگر ویژگیهای این نوع لولهها میتوان به انعطافپذیری بالای آنها نیز اشاره کرد.
- لولههای کربن استیل: طیف وسیعی از لولههای تولیدی از نوع لولههای کربن استیل هستند که از فولاد کربنی و به روشهای لوله مانیسمان و لوله درزدار ساخته میشوند. این نوع از لولهها دوام و ایمنی بالایی دارند به طوری که میتوان از آنها در شرایط محیطی سخت نیز استفاده کرد. لولههای کربن استیل دارای انواعی چون لوله گالوانیزه سرد و گرم، لوله مانیسمان و لوله اسپیرال و … هستند.
- لولههای چدنی: این لولهها در صنعت به خصوص در شبکههای آب، گاز و پساب کاربرد بسیار دارد. قیمت مناسب، دوام بالا، فرسودگی کمتر، تنوع در اتصالات از جمله مزایای این لولهها هستند.
- لوله استیل: این نوع لولهها مقاومت بالایی در برابر خوردگی و عوامل محیطی دارند. در این لوله ها به جز آهن و کربن از کروم نیز استفاده میشود. لوله استیل در دو نوع درزدار و نرده تولید میگردد.
لولههای صنعتی پلاستیکی
این لولهها در قیاس با لولههایی بر پایه فلزات مزایای زیادی دارند به طور مثال مقاومت در برابر خوردگی، وزن کم، رسوب کم در سطوح داخلی، حمل و نقل راحت تر، نصب آسان، تنوع بیشتر تنها بخشی از مزایای استفاده از این نوع لولهها در صنایع مرتبط است.
لولههای پلاستیکی بر اساس عملکردشان در برابر حرارت به دو دسته کلی ترموپلاستیکها و ترموستها تقسیم میشوند. ترموپلاستیکها در درجه حرارت معمولی محیط جامد هستند و با افزایش درجه حرارت نرم و شکل پذیر می شوند. پلی پروپیلن، پی.وی.سی، پلی اتیلن از جمله این لولهها هستند. لولههای ترموست نیز به آن دسته از لولههایی گفته میشود که نسبتا ترد هستند و یکبار بیشتر نمیتوان آنها را شکل داد.
بهترین جنس لوله صنعتی
با توجه به انواع بسیار متفاوت لولهها بر اساس جنس و کارکردشان بهتر است با توجه به نیاز و نوع کار لوله مناسب را انتخاب کنید. معیار برای انتخاب بهترین جنس لوله صنعتی شامل مواردی همچون استحکام در برابر فشارهای وارد، مقاومت و عدم تغییر شکل در برابر گرما و سرما، عدم پوسیدگی و فرسودگی در گذر زمان، مواد اولیه با کیفیت است به طور مثال بهترین لوله برای سیالات شیمیایی و اسیدی، فاضلاب و کارهای ساختمانی لولههای پلیمری و پلیاتیلن هستند که با توجه به اسیدیته و فرمول شیمیایی سیال موردنظر میتواند انتخاب مناسبی برای این دسته از کارها و صنایع باشد.