دریل ها یکی از انواع ابزار های برقی هستند که از آن ها برای سوراخ کاری استفاده می شود. مکانیزم کار در این ابزار ها به گونه ای است که از طریق چرخش مته در سرعت بالا می توان سوراخ کاری را انجام داد. یکی از انواع دریل که علاوه بر چرخش، حالت ضربه هم دارد دریل چکشی نامیده می شود. در این دریل ها علاوه بر چرخش می توان از حالت چکشی یا ضربه هم استفاده کرد. دریل های چکشی در اصل یکی از انواع دریل ها هستند که کاربرد وسیع تری نسبت به دریل های معمولی دارند و از آن ها می توان در سوراخ کاری سطوح سخت و بتنی استفاده کرد.
انواع دریل چکشی
دریل های چکشی یا ضربه ای با توجه به منبع تغذیه به دو نوع چکشیِ شارژی و چکشی برقی تقسیم می شوند.
- دریل شارژی چکشی
در دریل های شارژی چکشی نیروی برق از طریق باطری تامین می شود و به وسیله آن می توان در مکان هایی که دسترسی به جریان برق نداریم به راحتی کار سوراخ کاری را انجام دهیم. - دریل برقی چکشی
این دریل ها با نیروی مستقیم برق کار می کنند. برخی از مدل های دریل چکشی برقی از قدرت بیشتری برخوردار هستند.
مزایای دریل چکشی
- دریل های چکشی برای انجام دریل کاری های بزرگ تر بهتر عمل می کنند. این ابزارآلات به شما این امکان را می دهند که بدون نیاز به ایجاد فشار بیش از حد به مته، دیوار را به راحتی سوراخ کنید.
- این دریل ها در دو حالت ساده و چکشی قابل تنظیم هستند. ابعاد این دریل ها نسبت به دریل های معمولی بسیار بزرگ تر است.
- این نوع دریل ها به دلیل توان بیشتر دارای سه نظام قطورتری هستند. به همین دلیل می توان از آن ها برای سوراخکاری در سطوح سخت همچون بتن، آجر و سنگ استفاده کرد.
- یکی از مزایای اصلی این دریل ها، قابلیت استفاده از مته های معمولی و شش سر است. این مته ها برای سوراخ کاری در سطوح سخت استفاده می شوند.
- وجود حالت چکشی سبب می شود تا شما با خیال راحت و در کمترین زمان ممکن بتوانید دریل کاری را به خوبی انجام دهید.
- این نوع دریل ها به شما این امکان را می دهند تا با تنظیم مناسب و ایجاد حالت ضربه ای، بدون گیر کردن مته درون دیوار یا سطح سخت، آن را به صورت دقیق سوراخ کاری کنید.
- این محصولات برای شکستن بتن و آجر مناسب هستند. دریل ضربه ای به شما این امکان را می دهد تا بتوانید در کمترین زمان ممکن سطوح سخت را سوراخ کنید. در واقع حرکت چرخشی در این دریل ها با حرکت چکشی ترکیب می شود و با ایجاد فشار کمتر، می توانید سطوح سخت تر را به راحتی برش بزنید.
موارد استفاده از دریل چکشی
استفاده از دریل چکشی برای سطوح بتنی
بتن یکی از سختترین اجسام است که تخریب یا ایجاد سوراخ در آن کار بسیار پرچالشی است. اگرچه خیلیها تصور میکنند انجام هر نوع دریل کاری با یک دریل معمولی ممکن است، اما ایجاد سوراخ در بتن با یک دریل معمولی نه تنها نتیجه خوبی نخواهد داشت بلکه میتواند به آسیب دیدن مته و داغ شدن بیش از حد موتور منجر شود. بنابراین استفاده از یک دریل معمولی برای چنین کاری توصیه نمیشود. این در حالیست که انجام این کار پرچالش با استفاده از یک دریل چکشی قدرتمند بسیار ساده خواهد بود.
کاربرد دریل چکشی برای سوراخ کردن آجر
یکی دیگر از کارهایی که دریل چکشی برایتان ساده خواهد کرد ایجاد سوراخ در آجر است. با ابزار مناسب، مته درست و تکنیک خاص میتوانید این کار کسل کننده را در چند دقیقه به انجام برسانید. کاری که باید بکنید این است که مشخص کنید میخواهید در آجر سوراخ ایجاد کنید یا ملات اطراف آن. مطمئنا آجر به نسبت ملات اطرافش سختتر است و وزن بیشتری نیز دارد. با دقت به این مساله میتوانید مته مناسبتری را برای کارتان انتخاب کنید. دقت داشته باشید که بهتر است بعد از چند دقیقه دریل کاری مته را خارج کرده و گردههای روی آن را فوت کنید. این کار را با سوراخی که ایجاد کردهاید نیز انجام دهید تا مانعی سر راه قرار نگیرد و سپس در صورت نیاز به دریل کاری ادامه دهید.
دریل چکشی و ایجاد سوراخ در فلز
یک کاربرد دریل چکشی برای ایجاد سوراخ در فلز است اما معمولا توصیه میشود برای انجام این کار از حالت چکشی دریل استفاده نشود چرا که موجب لیز خوردن مته از روی سطح فلزی میشود. بنابراین بهتر است دریل چکشی خود را به روی حالت عادی قرار دهید و از مته مخصوص استفاده کنید.
بهتر است پیش از شروع کار در ناحیهای که میخواهید دریل کنید یک ضربه بزنید تا یک گودی ایجاد شود. با این کار میتوانید از لغزش مته به روی سطح فلزی تا حد زیادی جلوگیری کنید. هرچند همه چیز بستگی به نوع فلزی که میخواهید دریل کنید خواهد داشت. برخی ورقهای فلزی یا آلومینیومی سختی کمتری دارند و دریل کردن آنها سادهتر خواهد بود.
استفاده از دریل چکشی به روی سرامیک
اگر میخواهید سرامیک را از جایش جدا کنید، یک دریل SDS نظیر دریل چکشی میتواند انتخاب بسیار مناسبی باشد. اما به طور کلی باید بدانید دریل کردن سرامیک کار چندان آسانی نیست چرا که به راحتی آسیب میبیند. بنابراین بهتر است از یک دریل دوکاره استفاده کنید که بتوانید حالت چکشی آن را قطع کنید و فقط از حالت دریل کرد آن استفاده کنید چرا که حالت چکشی دریل به راحتی میتواند سرامیک را در هم بشکند. از حالت چکشی دریل برای اینکه سرامیک را از جا در بیاورید استفاده کنید.
دریل کردن سنگ
کاربرد دریل چکشی برای سوراخ کردن سنگ یکی از بهترین کاربردها به شمار میرود چرا که به طور معمول دریل کردن سنگ کار غیرممکنی به نظر میرسد اما دریل چکشی با قابلیت بالایی که دارد این کار را ممکن میسازد. حتی با این نوع دریل میتوانید تخته سنگ را نیز به چند قطعه تقسیم کنید. اما در نظر داشته باشید از دریل چکشی نباید برای دریل کردن سنگ مرمر و گرانیت استفاده کنید. بخصوص اگر روی کانتر آشپزخانه از چنین سنگی استفاده کرده باشید، دریل کردن منجر به ترک خوردن سطح سنگی کانتر خواهد شد.
انجام کارهای تخریب
یکی از کارهایی که حین بازسازی خانه انجام میشود تخریب بخشی از دیوار است. اگر این دیوار بتنی و بسیار سخت باشد نیاز به چکش تخریب خواهید داشت اما اگر فقط بخش کوچکی از دیوار باید و به سختی بتن نباشد میتوانید از دریل چکشی کمک بگیرید. باید دقت داشته باشید که برای چنین کاری از مته مخصوص استفاده کنید تا حین کار مته نشکند. برای انجام کارهای تخریب باید با توجه به حجم کار و سخت بودن سطحی که میخواهید تخریب کنید بین دریل چکشی و چکش تخریب یکی را انتخاب کنید. اگر پیش تر با ابزار برقی بزرگ نظیر چکش تخریب کار نکردهاید به شما توصیه نمیشود برای انجام این کار به یکباره سراغ چنین وسیله سنگینی بروید.
فرق دریل معمولی و دریل چکشی
اصلی ترین تفاوت میان دریل چکشی و معمولی به خاطر حالت چکشی در دریل است. این تفاوت مهم باعث می شود تا کاربرد های دریل چکشی وسیع تر شده و به وسیله آن بتوانیم عملیات های بیشتری را انجام دهیم. دریل های چکشی با توجه به قدرت بالایی که هنگام ضربه زدن ایجاد می کنند باعث تمایز با نوع معمولی می شوند. موتور این دریل ها از قدرت بیشتری نسبت به نوع معمولی برخوردار است.
از دیگر تفاوت های دریل چکشی و معمولی می توان به طراحی دنده ها اشاره کرد. در دریل چکشی دنده ها دندانه دار هستند که موقع کار ،حالت ضربه را به وجود می آورند اما در دریل های معمولی دنده ها صاف هستند. این تفاوت هایی که به آن ها اشاره کردیم از عمده فرق های بین دریل چکشی و دریل معمولی هستند.