عیب یابی و تعمیر اینورتر جوشکاری با توجه به برخورداری از سیستم های الکترونیکی کار ساده ای نیست. در این نوع از دستگاه جوش به دلیل استفاده از قطعات متعدد جهت به دست آوردن جریان جوش در سیستم، عیب یابی کمی دشوارتر از سایر ابزارهای برقی خواهد بود. در واقع می توان گفت دشواری کار تعمیر انواع اینورتر جوشکاری عیب یابی آن است و بیشترین زمان را در اختیار می گیرد. گاهی اوقات افراد برای عیب یابی و تعمیر اینورتر جوشکاری دستگاه خود را به افرادی می سپارند که در تعمیر اینورتر جوشکاری به صورت تخصصی تجربه ای ندارند.
عیب یابی دستگاه اینورتر جوشکاری و نحوه تعمیر آن
روشن شدن چراغ زرد یا چراغ oc اینورتر جوشکاری
روشن شدن این چراغ نشان دهنده مشکلات مختلفی می تواند باشد که عمده ترین دلیل آن بالا رفتن بیش از حد حرارت قطعات داخلی سیستم تقویت اینورتر و به وجود آمدن اتصالی در درون دستگاه می باشد. این چراغ که همان چراغ چک دستگاه است، ممکن است در اثر بالا رفتن حرارت داخلی بر اثر انجام کارهای سنگین تر ظرفیت کاری روشن شود و ادامه دادن فعالیت کاری با آن می تواند باعث آسیب جدی دستگاه شود. علاوه بر این بالا رفتن دما و حرارت می تواند بر اثر عواملی چون بروز مشکل در سیستم تهویه، خاک گرفتگی قطعات و مشکل در فن هم باشد.
روشن نشدن اینورتر جوشکاری
در صورت روشن نشدن دستگاه دلایل متعددی وجود دارد. خرابی یا قطعی کابل و دو شاخه، عدم اتصال کلید دستگاه، خرابی قسمت پاور اصلی دستگاه، خرابی سیستم تغذیه و قسمت تقویت آمپر اینورتر جوشکاری از مشکلاتی است که ممکن است باعث روشن نشدن دستگاه شما شود. قطعی کابل که به دلیل ضعیف بودن و یا کهنگی روکش کابل رخ می دهد با تعویض آن برطرف خواهد شد. کلید این دستگاه تقریبا هر سال نیاز به تعویض دارد و به دلیل این که جریان برق زیادی را از خود عبور می دهد به سرعت تحت تاثیر قرار می گیرد.
جوش ندادن دستگاه جوش
یکی دیگر از مشکلاتی است که ممکن است در هنگام کار با آن مواجه شوید و نیاز به تعمیر اینورتر جوشکاری پیدا کنید. گاهی اوقات اینورترهای جوش به صورت طبیعی کار می کنند اما جوش نمی دهند. این مسئله بر خلاف تصور کاربران یک ایراد کوچک و جزئی نیست و معمولا به واسطه سیستم های حفاظتی از آسیب رسیدن بیش از حد به دستگاه جلوگیری می کند.
اما این مشکل می تواند به دلیل بروز نقص در قسمت تغذیه اصلی دستگاه، خرابی در قسمت تقویت جریان و تغییر فرکانس دستگاه جوش، خرابی برد کنترل، سوختگی محل اتصال تسمه های مسی خروج و … اتفاق افتد. برای رفع این مشکلات به تعمیرگاه های مخصوص به اینورتر جوشکاری مراجعه نمایید و خودتان هیچ اقدامی انجام ندهید.
خاموش شدن دستگاه در حین کار
خاموش شدن دستگاه در هنگام کار از ایرادات متعددی است که بسیاری از کاربران با آن مواجه می شوند. علت بروز این مشکل افزایش مقاومت بار خروجی منیع تغذیه بایاسینگ و به وجود آمدن مشکل در سیستم راه انداز ابتدایی دستگاه جوش است.
جوش ضعیف اینورتر جوشکاری
یکی از این دلایل خرابی ولوم آمپر دستگاه جوش است که معمولا با شکستگی ولوم در اثر ضربه همراه است. دومین دلیل بروز مشکل در قسمت کنترل ولوم است. گاهی اوقات دلیل خروجی ضعیف دستگاه به دلیل خود ولوم نیست و نیاز است قسمت کنترل آن تعمیر شود. این کار نیاز به فرد متخصص دارد و باید توسط آن بررسی شود. دلایل بروز ضعف جوش اینورترهای جوش کاری را می توان موارد زیر دانست.
- ضربه خوردن دستگاه و شل بودن مهره ولوم
- استهلاک در بخش برد کنترل
- بلندی بیش از حد مجاز کابل های جوش
- افت ولتاژ برق ورودی
مراحل تعمیر اینورتر
تست اولیه اینورتر درایو
تست اولیه درایو در بایاس منفی و مثبت صورت میگیرد . با به دست گرفتن یک مولتی از تمام ورودی خروجی های درایو در دو بایاس تست گرفته می شود.
بایاس منفی و مثبت
تست در بایاس مثبت به این صورت است که مولتی متر را در حالت تست دیودی قرار داده پراپ مشکی رنگ را در ترمینال ( p یا p+ ) قرار می دهیم و پراپ قرمز را در هر کدام از ترمینال های ورودی و خروجی (R.S.T و U.V.W )میگذاریم در این حالت در نمایشگر مولتی متر عددی ما بین (۰.۴ تا ۰.۸) باید مشاهده شود. و وقتی جای پراو مولتی متر را باهم عوض کنیم نباید در نمایشگر مولتی متر عددی ببینیم (o,L).
در بایاس منفی
این تست هم تقریبا مشابه تست در بایاس مثبت بوده به این صورت که این بار پراپ قرمز رنگ را در ترمینال (N یا P- ) گذاشته و پراپ مشکی رنگ را در هر یک از ترمینال های ورودی و خروجی (R.S.T و U.V.W) قرار می دهیم در نمایشگر مولتی متر عددی بین (۰.۴ تا ۰.۸) مشاهده خواهیم کرد.
مقالات مرتبط: تفاوت ماسفت و ای جی بی تی در اینورتر