استفاده از انواع ابزارهای برقی امروزه بسیار رایج است که از جمله آن ها می توان به دستگاه چکش تخریب اشاره کرد. این ابزار خود در واقع نوعی چکش است و برای افرادی که مخصوصا در پروژه های ساختمان سازی هستند و کار ساخت و ساز را انجام می دهند، یک ابزار بسیار مهم به شمار میآید. البته دیگر مشاغل هم از این دستگاه در موارد مختلفی استفاده می کنند اما عمده کاربرد دستگاه چکش تخریب در صنعت ساختمان سازی است.
دستگاه چکش تخریب چیست؟
این وسیله یکی از بزرگترین ابزارهای برقی، بنزینی و شارژی محسوب میشود. دستگاه چکش تخریب از ابزارهای برقی بسیار قدرتمند و سنگین است که در کارهای ساختمانی از آن استفاده می شود. می توان گفت بیشترین کاربرد این ابزار در عملیات ساختمانی است، که برای تخریب انواع بتن، بلوکه، سازه ها، دیوارهای کاشی، سطوح غیر فلزی و… استفاده می شود. حتی می توان در تخریب آسفالت و سنگ های سخت هم از این ابزار کمک گرفت. عملیات تخریب توسط ضرباتی که با دستگاه چکش تخریب وارد میشود صورت می گیرد.
هترین وسیله ای که می توان با آن دیوار بتنی را خراب کرده و پنجره را بر روی آن نصب کرد همین ابزار است. این دستگاه همچنین می تواند در عملیات حفاری هم کمک خوبی برای حفاران باشد و در کار معادن هم از ابزار کاربردی و حرفه ای محسوب می شود. چکش تخریب، یک دسته ی بلند فلزی و بدنه ای سنگین دارد. کاربری که با این ابزار کار می کند، باید نیروی بدنی بسیار خوب و مقاومت بدنی بالایی داشته باشد. کاربر میتواند با عمود کردن این ابزار به محل مورد نظر و قطعه ی کار با نیروی بسیار زیادی که اعمال می کند، ضربه را وارد کرده و تخریب را انجام دهد.
برای انجام عملیات تخریب سنگین از چکش های تخریب صنعتی استفاده می شود. در بعضی از انواع این ابزار سرعت ضربات وارده قابل تنظیم است که می توان متناسب با محل کار مورد نظر، سرعت را تنظیم کرد. قدرت این چکش ها نیز بر اساس تعداد همین ضربات وارده در دقیقه اندازه گیری می شود. یا به عبارت دیگر واحد سنجش قدرت چکش بر مبنای ضربات وارده به محل مورد نظر، در دقیقه می باشد و می توان متناسب با محل کار قدرت را تنظیم کرد.
شرکت ها و برندهای مختلفی تاکنون چکش های گوناگونی را طراحی و تولید کرده اند که هر کدام از آنها برای کار خاصی طراحی شده اند. استفاده از دستگاه چکش تخریب فقط محدود به دیوارهای بتنی نمی شود بلکه برای هر محیطی که دارای ضخامت زیاد و اندازه ی بزرگی باشد مورد استفاده قرار می گیرد.
نکات ایمنی در هنگام استفاده از چکش تخریب
توجه به نکات ایمنی در حین استفاده از چکش تخریب ضروری است. باتوجه به اینکه این ابزار از وزن بالایی برخوردار بوده، می بایست فرد استفاده کننده توانایی کنترل و نگهداری آن را داشته باشد.
- در هنگام تخریب، استفاده از تجهیزات ایمنی مانند عینک، دستکش، ماسک، محافظ گوش و لباس مناسب ضروری است.
- مراقب باشید که در هنگام تخریب فرد دیگری در آن محیط حضور نداشته باشد.
- جهت تخریب نقطه مورد نظر سعی کنید کمی زاویه دار باستید تا عملیات تخریب به خوبی انجام شود.
- در هنگام کار با چکش تخریب می بایست به صورت مداوم و ثابت فشار وارد شود تا این عملیات بدون نقص انجام شود.
نکات مهم برای خرید چکش تخریب
- وزن دستگاه : یکی از عواملی که برای خرید چکش تخریب باید در نظر داشته باشید وزن دستگاه است. دستگاه ها معمولا در وزن های ۵ ،۷، ۱۰ ، ۱۱، ۱۵ ،۱۷ و … تولید می شوند که هرچه وزن بالا تر رود قدرت تخریب بیشتر می شود. البته با بالاتر رفتن وزن چکش تخریب کار کردن با آن سخت تر می شود.
- طول سیم دستگاه : چکش تخریبی که می خواهید از آن استفاده کنید باید طول سیم برق بالایی داشته باشد تا در مکان هایی که پریز برق موجود نیست به راحتی با استفاده از پریزی دیگر بتوان از آن استفاده کرد.
- نوع قلم : قلم های موجود در بازار به سه صورت نوک نیز ، نوک متوسط و نوک پهن موجود هستند و هرکدام کارایی خاص خود را دارند.مثلا چکش تخریب با نوک تیز بیشار برای سوراخ کاری بکار می رود
- گارانتی چکش تخریب: برای اینکه بعد از خرید دستگاه از خدمات پس از فروش و تعویض قطعات بهره مند شوید سعی کنید چکش تخریبی را انتخاب کنید که دارای گارانتی یا همان ضمانت نامه باشد.
- برند چکش تخریب : برند، یکی از مهم ترین عواملی است که روی کیفیت دستگاه تاثیر دارد.
- قیمت دستگاه چکش تخریب : فاکتور های مختلفی روی قیمت و کیفیت چکش تخریب اثر گذار است.پس شما باید طبق کارایی که میخواهید چکش تخریب برای شما داشته باشد از بین آن ها یکی را انتخاب کنید.
تفاوت بتن کن و چکش تخریب
ابزار دیگری که در عملیات مختلف ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرد؛ بتن کن می باشد که برخی از افراد این ابزار را با چکش تخریب یکی می دانند که اشتباهی بس رایج و شایع می باشد. چرا که بتن کن ها بیشتر به منظور سوراخ کاری و کنده کاری مورد استفاده قرار می گیرند و برخلاف چکش های تخریب برای تخریب مناسب نیستند.
بتن کن ها دارای مته و قلم هستند. در حالی که چکش تخریب فقط دارای قلم است و به مانند بتن کن دارای مته نیست. پس میان بتن کن و چکش تخریب تفاوت هایی وجود دارد و هر یک از آن ها برای کارایی خاص خود تولید شده اند.
انواع چکش های تخریب
- بنزینی
- برقی
- پینوماتی
- هیدرولیکی
- چکش تخریب بنزینی
موتور این چکش ها بنزینی بوده و برای راه اندازی آنها از بنزین استفاده می شود. در بعضی از چکش تخریب های بنزنی پیش از راه اندازی ، بنزین و روغن را با یکدیگر ترکیب می کنند. - چکش تخریبی برقی
این مدل از چکش های تخریب از یک موتور الکتریکی تشکیل شده است که سایز های متنوعی دارد. این چکش تخریب ها امروزه طرفداران بسیاری دارد و در مکان هایی که استفاده ازچکش تخریب پنوماتیک وجود ندارد استفاده از چکش برقی بسیار پرکاربرد است. - چکش تخریب پنوماتیک
در مدل پنوماتیک چکش تخریب یک کمپرسور هوا به عنوان منبع انرزی به کار رفته است. این کمپرسور به وسیله یک موتور دیزل کار می کند. کمپرسور این دستگاه از نوع پیستونی است و موتور کمپرسور به دو سرعت تنظیم می شود. - چکش تخریب هیدرولیکی
در این چکش ها از مایع هیدرولیک برای به حرکت در آوردن استفاده می شود. این چکش ها نسبت به مدل های دیگر سایز بزرگ تری دارند و در حفاری ها، تخریب و ساخت و ساز های بزرگ و وسیع استفاده می شود. این دستگاه به خاطر داشتن مدار الکتریکی می تواند در مکان هایی همچون معادن نیز استفاده شود.