دریل بتن کن در دسته ابزارهای حرفه ای در صنعت ساخت و ساز قرار دارد و از آن به منظور اجرای فرآیند تخریب و سوراخ کاری استفاده می شود. استفاده از این دستگاه کار هر کسی نیست و باید از مهارت کافی برای انجام این کار برخوردار بود. از این دستگاه به منظور انجام فرآیند تخریب سبک و دریل کاری متریال هایی هم چون بتن، سنگ و آجر استفاده می شود. این ابزار شباهت زیادی به چکش تخریب دارد.
تفاوت این دو در این است که دریل بتن کن می تواند عملیات سوراخ کاری را نیز انجام دهد اما چکش تخریب قادر به انجام این کار نیست. این وسیله در ظرفیت های گوناگون ساخته و مورد استفاده قرار می گیرد. در ساخت آن از پیستون استفاده می شود که نه تنها باعث بالا رفتن قدرت تخریب این دستگاه می شود، بلکه می تواند به عنوان وسیله ای برای حفاری نیز مورد استفاده قرار گیرد. از دیگر اجزای سازنده این ابزار، می توان به سیستم مته و قلم گیر اشاره کرد که عملکردی همانند چکش تخریب دارد.
انواع دریل بتن کن
تقسیم بندی این دستگاه بر اساس وزن و نوع قلم گیر صورت گرفته و شامل موارد زیر می باشد:
بتن کن چهار شیار
ساختار این مدل به گونه ای است که می توان مته و قلم هایی به قطر ۳۰ میلی متر را در آن قرار داد. قلم هایی که در این نوع بتن کن مورد استفاده قرار می گیرند نسبت به قلم های بتن کن ۵ شیار، نازک تر و سبک تر می باشند. قلم تخریب در دستگاه های بتن کن ۴ شیار برای انجام تخریب های کم و محدود استفاده می شود و برای انجام پروژه هایی که دارای تخریب بالایی هستند، استفاده از این دریل ها توصیه نمی گردد. بتن کن های ۴ شیار با وجود وزن کمی که دارند، از قدرت سوراخ کاری بالاتری نسبت به دریل های چکشی برخوردار می باشند. اصولا از این نوع دریل به منظور سوراخ کاری مصالحی مانند، بتن، سیمان، آجر و گچ استفاده می شود.
بتن کن پنج شیار
در این مدل از مته و قلم هایی با قطری بیش از ۳۴ میلی متر استفاده می شود. به نسبت نمونه چهار شیار، این دستگاه وزن سنگین تری داشته و این توانایی را دارد که در حین اجرای عملیات تخریب ضربه های قدرتمندی به محل وارد نماید. این مدل دارای سیستم میرایی لرزش نیز می باشد که سبب دفع لرزش شده و از انتقال آن به کاربر جلوگیری می کند. این ویژگی از ایجاد خستگی در هنگام کار با دستگاه جلوگیری به عمل می آورد.
مدل پنج شیار این دستگاه از قدرت بسیار بالایی برخوردار می باشد. وجود مته گیر، امکان استفاده از آن را در سخت ترین فرآیندهای اجرایی امکان پذیر می باشد. از آن جایی که وزن این دستگاه عموما بیش از ۵ کیلوگرم می باشد، از یک سیستم کنترل سرعت در آن استفاده شده است. این سیستم امکان چرخش مته در ۵ یا ۶ وضعیت را فراهم می کند. به یاد داشته باشید در هنگام استفاده از دریل بتن کن، از وارد کردن فشار زیاد بر آن خودداری نمایید، چرا که انجام این کار به دستگاه آسیب رسانده و طول عمر آن را کاهش می دهد. هم چنین می تواند باعث کند شدن سر مته نیز شود.
بخشهای تشکیلدهندهی دریل بتن کن
این ابزار کاربردی مانند هر سیستم دیگری از بخشهای مهمی تشکیلشده که شناخت آنها میتواند به رفع اختلال و اشکالی در ساختار آنها کمک کند؛ بنابراین بخشهای مختلف این نوع از دریلها به شرح زیر میباشد:
- موتور دریل
همانطور که می دانید موتور یک وسیله، قلب تپندهی یک وسیله میباشد. درواقع موتور دریل تعیینکنندهی سرعت و قدرت یک دریل میباشد. بهطورکلی موتورها در دو نوع ساده و گیربکسی وجود دارند که در این میان اما موتورهای گیربکسی از امکانات بیشتری برخوردارند که این موارد شامل قابلیت تنظیم سرعت، تغییر گشتاور و جهت چرخش است. لازم به ذکر است که نوع دیگر موتورها علاوه بر چرخش، قابلیت چکشی و ضربه زدن به سطوح را دارند. این ضربات در موتورهای باقدرت مختلف، متفاوت است و با نرخ ضربه در دقیقه شناخته میشود. میزان قدرت موتور دریلها برحسب وات سنجیده میشود که این اندازه از حدود ۲۰۰ وات شروعشده و بالا بودن این عدد به مفهوم قدرت بالاتر دستگاه است. - سهنظام
پس از موتور، سهنظام مهمترین بخش یک دریل میباشد. سهنظامها بر اساس نصب مته به دو دسته تقسیم میشوند که شامل بخش آچارخور و خودکار میشود. در مدل آچارخور، برای هر بار تعویض مته به آچار مخصوص نیاز میباشد؛ اما در نوع خودکار، با نیروی دست و چرخش، میتوان متهی دریل را عوض کرد. لازم به ذکر است که سهنظام ۱۰ متداولترین نوع سهنظام میباشد. منظور از این عدد، نصب مته یا سری پیچگوشتی تا اندازهی ۱۰ میلیمتری درون سهنظام است. عموماً دریلهای معمولی کوچک، از این نوع سهنظام برخوردارند. نوع دیگر سهنظام شماره ۱۳ است که دریلهای بزرگتر از این نوع سهنظام بهره میبرند. - مته دریل
مته نیز بهنوبهی خود مهم است. این قسمت با سطوح مختلف تماس پیدا میکند و سوراخها را در اعماق متفاوت ایجاد میکند. اگر سطحی که میخواهید دریل کاری را بر روی آن انجام دهید، چوبی، پلاستیکی و یا فلزی بود، حتماً باید از متهی فولادی استفاده کنید؛ اما اگر سطح دریل کاری شما گچی، بتنی و سیمانی بود، نیاز به متهی الماسِ میباشد. به طور کلی متههای الماسِ از مقاومت بالایی برخوردارند و برای ساخت آنها از ترکیبات کربنی استفاده میشود. همچنین لازم به ذکر است که انواع متههای فولادی نیز به همان اندازه پرکاربرد بوده و از آلیاژ فولادی ساختهشدهاند.
نکات ایمنی در هنگام کار با دریل بتن کن
رعایت نکات ایمنی در هنگام کار با این دستگاه از نکات مهمی است که باید به آن توجه شود که شامل موارد زیر می باشد:
- قبل از شروع به انجام کار از عدم وجود هرگونه کابل و تاسیسات برق، آب و گاز اطمینان حاصل کنید.
- کابل برق این دریل ها بزرگ هستند و ممکن است در هنگام کار دست و پا گیر باشد، بنابراین باید به این نکته توجه شود.
- حتما از دسته کمکی استفاده نمایید و تا حد امکان دریل را ثابت نگه دارید.
- استفاده از عینک ایمنی برای محافظت از چشم از نکات مهمی است که باید رعایت شود.
- در جهت کنترل بر روی دستگاه در هنگام استفاده هر دو دسته اصلی و جلویی را محکم نگه دارید.
- توجه داشته باشید که در هنگام استفاده از این دستگاه به منظور سوراخ کردن سطوح، نیاز به وارد کردن فشار زیادی نیست و تنها با اعمال فشار ملایم و ثابت می توان این کار را انجام داد.
- نحوه قرارگیری شما می تواند تعادل و تسلط شما را بیش تر کرده و ایمنی در هنگام کار را نیز بالا ببرد.
نکات مهم برای نگهداری و بالا بردن طول عمر دریل بتن کن
- پس از هر ۱۵ دقیقه استفاده از دستگاه به مدت ۳ دقیقه به آن استراحت بدهید.
- پس از هر ۱۰۰ تا ۱۲۰ ساعت، زمان سرویس دستگاه می رسد. انجام این کار را به افراد متخصص بسپارید.
- از اضافه کردن هرگونه روغن و گریس به دستگاه جدا خوددای نمایید.
- هرگز از این دستگاه همانند دیلم استفاده نکنید، چرا که انجام این کار باعث خرابی مخزن قلم، شکستن گلویی دستگاه و حتی شکستن قلم می شود.