جوشکاری میگ یک فرایند جوشکاری است که منبع گرما در آن حاصل قوس الکتریکی است. این قوس الکتریکی توسط الکترود های مصرفی بوجود می آید. این الکترود ها از جنس فلز هستند. قوس بوجود آمده بین آن ها، قطعه کاری را داغ می کند. در این فرایند از گاز های بی اثر مانند آرگون یا هلیوم استفاده می شود. بسیاری از صنایع ساخت و ساز و تولیدات نیازمند پروژه های جوشکاری هستند. جوشکاری به روش سنتی هزینه ای حدود ۶۹ تا ۸۵ درصد مخارج پروژه را شامل می شود. در نتیجه تکنیک های جوشکاری مانند GMAW، این سربار را تا حدود ۲۵ درصد کاهش می دهند.
تاریخچه جوشکاری میگ مگ
در شروع دهه هشتاد (۱۹۸۰-۱۹۷۰ میلادی) توسعه و پیشرفت های چشمگیری در تکنولوژی جوشکاری و برش کاری رخ داد. فرایند های جوشکاری میگ مگ بصورت جدی پایه ریزی شد و جایگزین جوشکاری با الکترود دستی گردید. با یک نگاه به فرایند های جوشکاری معمول نظیر جوشکاری زیر پودری، جوشکاری با قوس الکتریکی دستی و جوشکاری میگ مگ به راحتی می توان دریافت که از اواسط دهه ۱۹۷۰ میلادی کاهش چشمگیری در استفاده از جوشکاری قوسی با الکترود دستی افزایش در استفاده از جوشکاری قوسی با گاز محافظ میگ ، مگ در سراسر دنیا بوجود آمده است.
هم اکنون جوشکاری میگ مگ بیشترین کاربرد را در اروپای غربی، ژاپن و ایالات متحده آمریکا دارد. استفاده از این فرایند در آینده نیز توسعه و پیشرفت خواهد داشت. تحقیقات در زمینه این فرایند، منجر به ابداع روش جوش کاری با نرخ رسوب بالا با نامFCAW ، TIME شده است. هم اکنون از سیم های تو پودری بصورت گسترده ای استفاده می گردد. جوشکاری قوسی با گاز محافظ و الکترود مصرف شدنی GMAW جوشکاری قوسی با گاز محافظ و الکترود مصرف شدنی اغلب به نام جوشکاری میگ مگ معروف است.
در این فرایند، حرارت لازم برای ذوب فلز پایه و الکترود از طریق تشکیل قوس الکتریکی بین آن ها تأمین می گردد. الکترود در این فرایند سیمی است که بصورت دائم و با یک سرعت معین به حوضچه جوش تغذیه می گردد و بعنوان فلز پر کننده مصرف می گردد. قوس الکتریکی حوضچه جوش و مناطق حرارت دیده اطراف توسط یک گاز محافظ یا مخلوطی از گازها که از سر مشعل خارج می شود محافظت میگردد. گاز محافظ باید به طور کامل فلز جوش را محافظت نماید. ورود هوا می تواند باعث آلودگی فلز جوش شود.
چه ابزارهایی در جوشکاری میگ مگ مورد استفاده قرار می گیرد؟
بسته به تکنیکی که در این روش استفاده می شود، از ماشین های نیمه اتوماتیک، یا ماشین های تمام اتوماتیک استفاده می شود. گاهی اوقات برای انجام این جوشکاری نیازمند ماشین های کنترل شونده با دست یا تفنگ جوشکاری رباتیک هستیم. در جوشکاری های اتوماتیک اکثر اوقات هیچ گونه دخالت انسانی وجود ندارد. تنها دخالت انسان در آن ها زمان شروع شدن آن ها است که توسط انسان مشخص می شود. تجهیزات پایه ای مورد استفاده در جوشکاری GMAW نیمه اتوماتیک، منبع برق جوشکاری، تغذیه کننده سیم که ولتاژ و سرعت ثابت تغذیه سیم را تعیین می کند، منبع سیم الکترود، تفنگ جوشکاری و مخزن گاز محافظ است.
برخلاف فرایندهای متفاوت جوشکاری که از گاز محافظ استفاده نمی کنند، مانند جوشکاری SMAW (جوشکاری قوس الکتریکی فلز محافظت شده)، از این نوع جوشکاری به ندرت در فضای بیرون از کارگاه و فضای آزاد استفاده می شود. جوشکاری قوس الکتریکی تو پودری ( FCAW ) که یک جوشکاری مرتبط با جوشکاری MIG است، اغلب از گاز محافظ استفاده نمی کند. به جای این امر از الکترود های تو خالی استفاده می کنند. این حفره های خالی با فلوکس یا پودر پر شده اند.
مزایا و معایب فرایند جوشکاری میگ مگ
مزایای جوشکاری میگ مگ
- مزیت اصلی این فرایند نسبت به جوشکاری قوس الکتریکی دستی، سرعت بیشتر و نرخ رسوب بالاتر می باشد که اساساً مربوط به پارامترهای زیر می باشد.
- تغذیه سیم بطور مداوم است. به طوری که نیاز به وقف جوشکاری جهت تعویض الکترود و ابزار نمی باشد. در صورتی که جوشکاری با الکترود دستی نیاز به توقف برای تعویض الکترود می باشد.
- در این فرایند نیاز به برطرف کردن سرباره از سطح جوش نمی باشد(به جز FCAW) زیرا سرباره ای وجود ندارد. در صورتی که در جوشکاری با الکترود دستی، سرباره بایستی از سطح جوش برطرف گردد.
- استفاده از سیم جوش با قطر کمتر نسبت به الکترود جوشکاری دستی در این فرایند به شدت جریان بیشتری نیاز است و در نتیجه نرخ رسوب جوش بیشتری انجام می گیرد.
- در این روش هیدروژن کمتری جذب فلز جوش می شود که برای فولادهای حساس به ترک هیدروژنی امری مهم می باشد.
- امکان جوشکاری ورق های کمتر از ۲ میلی متر وجود دارد.
- این فرایند قابل اتومات شدن می باشد.
- آموزش جوشکاری در این فرایند نیاز به زمان کمتری دارد.
معایب جوشکاری میگ مگ
- تجهیزات جوشکاری این فرایند پیچیده تر بوده، قیمت بالاتری داشته و کمتر قابل حمل و نقل می باشد.
- در این فرایند مشعل بایستی همواره به سطح قطعه کار نزدیک باشد بنابراین جوشکاری محل هایی که دسترسی به آن مشکل است، قابلیت جوشکاری میگ مگ (MIG/MAG) را نسبت به روش الکترود دستی کمتر می نماید.
- در این فرایند احتمال ترک در جوشکاری فولادی قابل سخت شدن وجود دارد چون سرباره ای وجود ندارد تا سرعت سرد شدن را کاهش دهد.
- در جوشکاری میگ مگ (MIG/MAG) نیاز به حفاظت قوس در مقابل جریان باد می باشد. زیرا وزش باد باعث پراکنده شدن گاز محافظ از سطح حوضچه جوش و در نتیجه آلودگی فلز جوش می گردد.