گریتینگ متشکل از عناصر فلزی بوده که به صورت طولی و عرضی در کنار یکدیگر قرار می گیرند و یک شبکه توری مانند را تشکیل می دهند. از جمله مشخصات گریتینگ می توان به وزن مناسب، مقاومت بالا، قیمت مناسب، اقتصادی بودن خرید، ظاهر خوب و امکان عبور هوا اشاره نمود که خرید آن را برای مشتریان به صرفه می سازد. گریتینگ را می توانید در انواع مربعی، سینوسی و مثلثی در بازار مشاهده نمایید. این صفحات حالت مشبک دارند و نوع فلزی آن از تسمه و میلگرد تهیه می شود. از جمله کاربردهای گریتینگ می توان به استفاده در سقف کاذب و پوشش کف اشاره نمود.
بخشهای تشکیلدهنده گریتینگ
- باربر: اصلیترین جزء گریتینگ، تسمههای باربر هستند که وظیفه آنها تحمل وزن و نیروی وارد شده بر گریتینگ است. با تغییر نوع تسمه، استحکام گریتینگ نیز تغییر میکند. یکی از تسمههایی که در گریتینگ مورد استفاده قرار میگیرد، تسمههای فولادی هستند.
- رابط: رابطها که به آن نگهدارنده نیز گفته میشود، وظیفه نگهداری تسمههای باربر را برعهده دارند. تغییر فاصله بین رابطها منجر به کاهش یا افزایش وزن گریتینگ میشود.
- چشمه (مشبندی): به فاصله بین باربرها و فاصله بین رابطها چشمه گفته میشود. هر چقدر فاصله بین تسمههای باربر کمتر شود، استحکام گریتینگ افزایش مییابد.
انواع گریتینگ
گریتینگها براساس جنس، ساختار و شکل ظاهری انواع متفاوتی دارند. هر کدام از انواع گریتینگ ویژگیهای منحصر به فردی دارد؛ به همین دلیل کاربردهای آنها نیز متفاوت است. به طور مثال برخی گریتینگها به دلیل فاصله کم بین باربرها، استحکام بیشتری دارند. کاهش فاصله بین باربرها منجر به افزایش هزینه ساخت گریتینگ میشود. از این رو در موقعیتهایی که نیاز به استحکام بالا نیست، این گریتینگها مورد استفاده قرار نمیگیرند؛ چرا که بهصرفه نیستند.
انواع گریتینگ از لحاظ جنس
به طور کلی گریتینگها به دو نوع گریتینگ فلزی و غیر فلزی تقسیم بندی میشوند. گریتینگهای فولادی و آلومینیومی در دسته گریتینگهای فلزی و گریتینگهای کامپوزیتی و UPVC در دسته گریتینگهای غیرفلزی جای میگیرند. در ادامه برخی از مهمترین انواع گریتینگ را از لحاظ جنس معرفی میکنیم.
- گریتینگ فولادی
یکی از پرکاربردترین انواع گریتینگ، گریتینگ فولادی است. سرعت ساخت گریتینگهای فولادی نسبت به سایر گریتینگها بیشتر است؛ به همین دلیل طرفداران بیشتری دارد. برای ساخت این گریتینگ از تسمه فولادی، میلگرد آجدار، میلگرد ساده یا چهار پهلو تابیده شده استفاده میشود. گریتینگهای فولادی نیاز به پوششی دارند که خاصیت ضدزنگ داشته باشد و مقاومت گریتینگ را در برابر عوامل طبیعی افزایش دهد. برای جلوگیری از زنگ زدن گریتینگهای فولادی، آنها را رنگ یا گالوانیزه میکنند. - گریتینگ آلومینیومی
گریتینگ آلومینیومی همانطور که از اسمش پیداست، از جنس آلومینیوم است. این نوع گریتینگ نیز یکی از گریتینگهای فلزی است اما مزایای بیشتری نسبت به گریتینگ فولادی دارد. گریتینگهای آلومینیومی وزن کمتر و مقاومت بیشتری در مقابل رطوبت دارند؛ بنابراین قیمت آنها بیشتر از انواع دیگر گریتینگ است. - گریتینگ فایبرگلاس
گریتینگ فایبرگلاس نوع دیگری از گریتینگ غیرفلزی است که در ساخت آن از الیاف کامپوزیت استفاده میشود. به همین دلیل به گریتینگ فایبرگلاس، گریتینگ کامپوزیت نیز گفته میشود. خواص و کاربرد گریتینگ کامپوزیت متفاوت از گریتینگ فلزی است. این نوع گریتینگ در آزمایشگاهها، آشپزخانههای صنعتی، پالایشگاهها، کارخانههای صنایع غذایی، بهداشتی، داروسازی و … مورد استفاده قرار میگیرد. - گریتینگ چدنی
گریتینگ چدنی از جنس چدن داکتیل است و بهترین گریتینگ برای فضاهایی با تردد بالا است. از این گریتینگ برای درپوش کانالهای آب، کفپوش پارکینگ ساختمانها و محوطه کارخانهها استفاده میشود.
انواع گریتینگ از لحاظ ساختار
گریتینگها از لحاظ ساختار به ۴ نوع تقسیم میشوند. در واقع این تقسیم بندی براساس اجزای تشکیلدهنده گریتینگها انجام شده است.
- گریتینگ تسمه در تسمه: این نوع گریتینگ از دو تسمه، یکی تسمه باربر (تسمه عرضی) و دیگری تسمه رابط (تسمه طولی) ساخته میشود.
- گریتینگ تسمه در نیمتسمه: این نوع گریتینگ مانند گریتینگ تسمه در تسمه است؛ با این تفاوت که در این گریتینگ ابعاد تسمه های رابط کوچکتر است، بنابراین وزن گریتینگ کاهش مییابد.
- گریتینک تسمه در میلگرد: در این گریتینگ در محور طولی به جای تسمه، از میلگرد ساده یا آجدار استفاده میشود. این امر موجب میشود وزن این گریتینگ از دو گریتینگ قبلی کمتر شود.
- گریتینگ تسمه در چهار پهلو تابیده: در این نوع گریتینگ، از پروفیل چهار پهلو تابیده به عنوان رابط استفاده میشود.
کاربرد گریتینگ چیست؟
گریتینگها در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند و گستره کاربرد بسیار وسیعی دارند. گریتینگها در مخازن نفت و گاز، کشتیسازی، سکوهای نفتی، عمران و راهسازی، تاسیسات شهری، پالایشگاهها و … کاربرد دارند. در ادامه به معرفی برخی از مهمترین کاربردهای گریتینگ در صنایع مختلف میپردازیم.
- از گریتینگ در صنعت پتروشیمی برای سکوهای نفتی، مخازن نفت و گاز، کفپوش و پله کارخانهها استفاده میشود.
- گریتینگها به دلیل عبور نور و هوا در صنعت کشتیسازی کاربرد دارند و به عنوان کفپوش در بعضی بخشهای کشتی مورد استفاده قرار میگیرند.
- در صنعت ساختمانسازی از گریتینگ برای ساخت راه پلههای اضطراری، سقف کاذب، کفپوش، پلههای اسپیرال و … استفاده میشود.
- گریتینگ در شهرسازی به عنوان یکی از بهترین گزینهها برای درپوش کانالها و دریچههای فاضلاب، پلها و معابر، آبنما و نورپردازی میدانها و پارکها و ساخت بیلبوردهای تبلیغاتی به کار گرفته میشود.
- در بسیاری از محیطهای صنعتی، گریتینگ برای تهویه هوا، نورگیر، پله کارخانهها و مواردی از این قبیل مورد استفاده قرار میگیرد.
انواع روش های تولید گریتینگ
امروزه پانچ و برش قطعات به صورت سنتی و مدرن صورت می گیرد. تفاوت این دو به نحوه اتصال تسمه به نگهدارنده برمی گردد. در قدیم و شیوه سنتی برای متصل نمودن نگهدارنده و باربر از ایجاد شیار روی سطح استفاده می شد و پس از آن نگهدارنده ها در فضای مشخص جایگذاری می شدند. از جمله عیوب این روش می توان به ایجاد خطا در زمان متصل نمودن تسمه به نگهدارنده و کاهش استحکام تسمه باربری اشاره نمود. همچنین چنانچه نیاز به گالوانیزه نمودن گریتینگ در این روش داشته باشیم، به دلیل وجود شیار پوشش به درستی بر روی سطح محصول قرار نگرفته و سبب زنگ زدگی آن می گردد.
یکی از روش هایی که امروزه برای ساخت گریتینگ استفاده می شود الکتروفورج بوده که نسبت به روش های قدیمی دارای توان بیشتر، استحکام بالاتر بوده و تولید گریتینگ هایی با وزن کمتر را میسر می نماید. در روش الکتروفورج کیفیت موارد اولیه بسیار اهمیت دارد و ضخامت و ابعاد قطعات باید کاملا یکسان باشند اما در روش سنتی چنین الزامی وجود ندارد.